Masáž břicha a správné postavení dělohy

Proč je masáž břicha (nejen) pro ženy tak přínosná?

Středem ženy je děloha.“ říkal. „Její skutečné bytí a esence spočívá v tomto orgánu. Když děloha není v poloze, ve které by měla být, nic není správně; žena má měsíčky příliš brzo nebo příliš pozdě, má chuchvalce krevních sraženin, tmavou krev, bolestivé periody, nemůže mít děti, je slabá, trpí bolestmi hlavy nebo zad, je nervózní a náchylná ke všem druhům nemocí.“

z knihy Sastun, Rosita Arvigo, 2009 nakladatelství Dobra

Toto jsou slova tradičního mayského léčitele, dona Elijia, u kterého se učila Rosita Arvigo, jenž přinesla abdominální (břišní) mayskou masáž do našich končin. Tato technika se zabývá hloubkových ošetřením břišních orgánů, uvolnění pánevní oblasti a navrácení orgánů do jejich správného postavení. Obzvlášť dělohy. Ptáte se, proč je něco, jako postavení dělohy, pro nás tak důležité? Když ani gynekolog na preventivní prohlídce nic takového nekontroluje? Málokde se o postavení dělohy vůbec něco dozvíte. Přitom v jiných tradicích je postavení dělohy a péče o ní věnovaná tak velká pozornost. Nejen v Mexiku či státech Jižní Ameriky, i ve slovanské tradici, v čínské medicíně a existuje i tibetská tradice této péče. Stovky let staré tradice různých národů mají rozvinuté různé techniky péče o oblast břicha a dělohy a shodují mnohými podobnostmi.

Ošetření bříška je obzvlášť vhodné před těhotenstvím – zvyšuje plodnost, po porodu, při namáhavé tělesné práci, po autonehodě nebo jiném úrazu. Pomáhá ženám s menstruačními bolestmi, poruchami cyklu a hormonální nerovnováhou. Ošetřením oblasti pánve a pánevního dna uvolníme celé tělo. Pohámá při bolestech šíje, bolestech hlavy, migrénách a únavě. Celkově harmonizuje systém celého těla, stimuluje krevní oběh a lymfu.

Vlivem zátěže či traumatu se může děloha vychýlit ze své osy, dostat se do záklonu či poklesu, může se naklonit na jednu či druhou stranu. Vzniká tak například napětí vazů a svalů, špatné prokrvení této oblasti, nedostatečné hormonální zásobování či tlak na jiné orgány.

Masáži břicha se věnujete několika tělesných okruhům:

– lymfatickému

– cévnímu

– nervovému

– svalovému

– energetickému (meridiánám) a také emočnímu

Pomáhá řešit například tyto obtíže:

– poruchy mestruačního cyklu

– hormonální nerovnováha

– neplodnost

– projevy menopauzy

– bolesti hlavy, migrény

– bolesti zad

– potíže pánevního dna

– trávení

– zlepšuje krevní oběh a lymfatický systém

– stres a veškeré napětí

Součástí péče o dělohu jsou taktéž tradiční techniky jako ženská napářka, ricínový obklad, zavinování rebozem, použití vonných olejů a vhodných bylin.

Tuto masáž považuji za skvost a základ práce s ženským zdravím, velký dar, který je předáván po staletí mezi ženami.

Břicho je také mnoha národy považováno za náš energetický střed, místo, kam si ukládáme emoce a psychosomaticky souvisí s našim dětstvím. Jeho uvolněním lze docílit změn v mnoha oblastech našeho života. Pozornost věnovanou našemu břichu považuji za další dílek zapadající do laskavé sebepéče. Vždy, když ošetřuji břicho a dělohu klientky, dám ji praktický návod, jak sama sebe doma opečovat a jak svému lůnu věnovat pozornost každý den. Ošetření, které používám já, je kombinací rukopisů několika latinskoamerických porodních bab a toho, co jsem se naučila ve Škole Domorodky a Škole pánevního dna.

Masáž břicha a správné postavení dělohy