Návrat zapomenuté péče v šestinedělí

Pánevní dno a ženské zdraví po porodu.

Vybrala jsem si téma, které je mi blízké z několika důvodů. Jednak jsem sama rodila třikrát, zažila jsem tři šestinedělí a mám tudíž poměrně intenzivní vlastní zkušenosti s poporodní rekonvalescencí.

Také se mě téma týká profesně, jako dula doprovázím ženy těhotenstvím ,porodem a obdobím po porodu.

Za třetí vnímám, jak je toto téma stále ve společnosti opomíjené. Jednak ze strany našich zdravotních služeb, ženě se dostane jen péče na oddělení šestinedělí a pak kontrola u gynekologa po skončení šestinedělí. O svém pánevním dnu obvykle nedostanou žádné informace. Je potřeba, aby žena byla uvědomělá a sama vyhledala informace a pomoc v tomto směru. Přitom víme, jak moc důležité jsou preventivní kroky, díky kterým můžeme předcházet mnoha ženským poporodním potížím a jak moc je důležité pomoci ženám vrátit se do své síly a vitality, aby mohly pečovat o své děti a žít naplněně.

Můj příběh ve zkratce

Otěhotněla jsem v biologicky ideálním věku 20 let a v mých 21 letech přivedla na svět prvního syna. Však ani věk mi nezajistil úplně hladký průběh šestinedělí a rekonvalescence. Bohužel porod byl poměrně náročný a k závěru mi byla provedena Kristellerova exprese, kdy porodní asistentka tlačila loktem na fundus dělohy a pomáhala tak rychlejší druhé době porodní, samotnému porození syna. Tato technika je již léta zakázána, v praxi se však stále občas objeví. Tím mi vzniklo velké poporodní poranění, nejen nástřih hráze, ale i trhliny na labiích a v pochvě.

O pánevním dnu jsem nevěděla vůbec nic a nikdo z mých ošetřujících zdravotníků se o něm ani slovem nezmínil. Když mi po šestinedělí přišla menstruace, použila jsem menstruační kalíšek, který za pár minut ze mě vypadl, pochopila jsem, že je tam se mnou něco špatně. Tak jsem cvičila Kegelovy cviky a myslela si, že mám vyhráno.

Abych to zkrátila, po druhém porodu již docházelo k úniku moči a našla jsem si diastázu a po třetím porodu jsem byla tak unavená, měla jsem pocit, že veškerá moje životní energie odchází mou první čakrou kamsi do černé díry. To mě donutilo dát si opravdovou a účinnou péči na všech úrovních a zde, v mé práci se pokusím shrnout oblasti, které jsou v poporodní péči dle mě důležité, které se mi ověřily.

Nabídnu techniky a způsoby péče.

Oblasti, kterým je třeba věnovat pozornost u žen po porodu:

Péče o tělo – pohybový aparát

V období konce šestinedělí by měla dula, porodní asistentka, fyzioterapeutka či sama žena zkontrolovat míru rozestupu přímých břišních svalů, tedy diastázu, také držení těla a pohybové zvyky. To vše má vliv na pánevní dno a míru poklesu vnitřních orgánů.

Moc doporučuji každé své klientce po porodu ležet. Zní to jednoduše, ale je to pro ně tak těžké, dovolit si ležet, když je potřeba uklidit a uvařit. Prosím doporučujte ženám najít si výpomoc do domácnosti, paní na úklid, ochotného člena rodiny…

Cviky a relaxace pánevního dna můžete provádět žena v jemnosti již po pár dnech po porodu, ať už vaginálním či po císařském řezu. Jemně přiložit dlaně na podbřišek a vést dech a pozornost pod dlaně. Najít jednotlivé vrstvy pánevního dna a nacítit je. Podle toho, jak se žená cítí, přidávala bych další cviky v leže a až po šestinedělí v sedě a ve stoje.

Používání pojistek – velmi důležité je povědět ženě o používání pojistek pánevního dna, tj aktivaci svalů při náročných a rizikových úkonech jako je zvedání ze sedu, zvedání těžkých věcí – doufám tedy, že šestinedělka nic nezvedá, maximálně váhu miminka…, při tlačení kočárku, kýchání.

Napářka – vaginální napářku mohou ženy začít používat již po zmírnění očitků. Prokrvení, prohřátí a rozproudění lymfy v oblasti pánevního dna a podbřišku pomáhá hojení tkání, dočištění a stahování dělohy. Pára tonizuje tkáně a podporuje správné postavení orgánů.

Masáž břicha je metoda tradičních porodních bab. Dotekem a teplým olejem docílí prokrvení pobřišku a správně provedenými tahy navrácení orgánů na své místo, pomohou peristaltice střev a trávení. Zavinování břicha rebozem – šátek vytvoří oporu břišní stěně a pomáhá navrácení vnitřních orgánů na své místo, stahování dělohy a odchodu očistků. Také pomáhá udržovat teplo a dodává ženě pocit ochrany a emoční podporu.

Péče o tělo – výživa a vnitřní prostředí

Kvalitní výživa, hydratace a doplnění krevního oběhu – pro hojení tkání potřebuje žena po porodu dostatek živin a také je potřeba zmínit kolagen. Často se setkávám s ženami, které se vegetariánkami. Pokud to není absolutně proti jejich přesvědčení, vřele doporučuji konzumaci živočišných vývarů. Tím si zajistí dostatek kolagenu pro hojení i minerály pro doplnění krevního oběhu. Pokud to není možné, je potřeba najít kolagen a nějaké veganské formě jako doplněk stravy. K hojení tkání je také nutné jíst dostatek kvalitních tuků – nasycených mastných kyselin a bílkovin. Stabilní krevní cukr nám zajistí pravidelná strava – 3 kvalitní jídla denně a mezi tím svačinky typu sušené ovoce, ořechy. K popíjení doporučuji bylinné čaje – maliník pro hojení tkání, kopřivu pro doplnění živiny, fenykl pro tvorbu mléka. Dále vodu s elektrolyty – s trochou mořské soli a citronem, pomůžeme tak dobrému proudění krvinek v řečišti.

Péče o tělo – jizvy

Zjizvená tkáň vede ke stažení fascií a fasciálním tahům po celém těle. Zdravé pánevní dno potřebuje mít ošetřené jizvy po porodu. Moc doporučuji ženám navštívit odborníka na práci s jizvami. Co můžeme dělat doma – dotýkat se jizev, přijmout se a uvolnit emoční napětí. Dýchat do místa jizvy pod teplou dlaň. Můžeme přikládat ricínové obklady, který pomáhá hojení tkáně jizev. Můžeme nahřívat zjizvenou tkáň třeba při napářce nebo teplým obkladem, prokrvit tato místa, aby docházelo k uvolnění a obměně.

Psychosomatika – emoce – zpracování porodního zážitku

Pánevní dno velmi reaguje na naše emoce a velké emoční zážitky může ukládat na dlouhá léta, dokud nedojde k jejich zvědomnění a uvolnění. To, že emoce mohou mít vliv na svalové napětí, držení těla, na naše zdraví je předmětem zkoumání psychosomatických věd. Moc doporučuji ženám mluvit o svém porodních zážitku v bezpečném prostředí podobně smýšlejících žen. Najít si způsob, jak se s emocemi z porodu vyrovnat. Často porod proběhne jinak, než si představujeme a zanechá v nás mnoho otazníků a nejasností. Proč to muselo být zrovna tak? Mohla jsem to zvládnout lépe? Projděte s ženama průběh jejich porodu, vyslechněte je a až na to budou připravené, doporučte jim udělat si poporodní rituál, ať už sama se sebou nebo v s podporou dalších žen, který jim pomůže porod přijmout tak, jak byl. I zde jsou velmi prospěšná bioenergetická cvičení na pánevní pancíř, kdy můžeme emočně uvolnit tuto oblast a vyrovnat se se zážitky z porodu.

Energie, sexualita a čerpání síly

Uzavření porodního kanálu – dle některých tradičních kultur se žena během porodu energeticky otevírá směrem dolů, z druhé a první čakry do země a směrem nahoru z korunní čarky do nebes. Takzvaně na způsob přesýpacích hodin, kdy se stává průtokem proporodní energie. Během šestinedělí se tento kanál uzavírá, někdy ne však zcela ideálně a úplně a pak může docházet k únavě, úniku energie. V uzavření energetického kanálu mohou bránit nezpracované emoce, nedostatek času na rekonvalescenci, existencionální potíže jako stěhování, rozchod, nemoc, málo peněz, úmrtí v rodině…. Podporou může být uzavírací rituál zavinování LaCerrada, oslava ženy a pocta lůnu, rituální energetické uzavření porodního kanálu pomocí reboz.

Závěrem: Poporodní podpora a péče o ženu po porodu je velkou investicí do zdraví ženy a budoucnosti. Předchází potížím pánevního dna a ženského zdraví jako je inkontinence, prolaps dělohy, močového měchýře a konečníku. Práce s pánevním dnem přispívá k poporodní rekonvalescenci a celkové vitalitě ženy, po stránce fyzické, psychosomatické i energetické. K péči o pánevní dno po porodu doporučuji kombinaci technik – cvičení metody 3×3, vaginální napářku, práce s jizvou, vhodné stravování, odpočinek, rituál a zavinování břicha rebozem.

péče v šestinedělí
Návrat zapomenuté péče v šestinedělí