Porod v Temascalu, setkání s kolumbijskou porodní bábou Lalitou

Temascal, neboli potní chýše, tradiční způsob očisty, léčení, posílení ducha nebo rituálu přechodu. U nás slovanské báně. Možná jste slyšeli, že v nich ženy dříve rodily. A v některých koutech světa zde ženy rodí dodnes. Po setkání s porodní bábou Lalitou v Čechách je u nás zase více porodních bab zasvěcených do tohoto způsobu péče o ženské zdraví.

Stále jsem plná dojmů a vzpomínám na vyprávění Lality, její příběhy o vzniku světa, o rostlinách a o předcích. Její široké vnímání a chápání souvislostí vnitřních a vnějších procesů. Co se děje v přírodě, v přirozeném koloběhu života, děje se i v nás. Nerozlišují na dobré a zlé, vše je, jak má být. Jejich kultura je plná radosti, potěšení, pokory a vděčnosti.

Na setkání jsem jela se záměrem očistit se a léčit sebe, ale hloubka Lality a hloubka prožitků, do kterých nás vedla, naprosto předčila moje očekávání. A setkání s tradiční porodní bábou je pro mě vždy obrovský zážitek, pro mě nejvíc, co může být, jejich moudrost a důvěra v život.

Lalita pochází z Kolumbie, z kmene Muisků. Tradici potní chýše se učila v Mexiku, kde dostala zasvěcení jej provádět rituálně i medicínsky . Tradičně Temascalem prováděly porodní báby nejen těhotné a rodící ženy. Využití je velké a především se mu dává velký léčebný účinek. Temascal je stavěn rituálně s posvátnou geometrií, každý prut má svou symboliku, propojuje nás s vesmírným přesahem a mikrokosmem v nášem nitru. Spojuje v sobě všechny živly. Samotná chýše představuje dělohu matičky Země, kam se jako děti můžeme v bezpečí schoulit do její teplé náruče a odevzdat jí vše, co nás trápí, co nám neslouží a co chceme pustit a ven vyjdeme jako znovuzrozené bytosti. V chýši jste nazí, ve tmě, tichu či za přítomnosti písní a modliteb a užíváte si ceremoniální čas s jeho krásou a hloubkou, sami se sebou, ve spojení se zemí, elementy, ve velké pokoře a vděčnosti s otevřeným srdcem, s vůní bylin a horkem sálajícím z kamenů.

Teplo kamenů v kombinaci se správně zvolenými bylinami, kopálem a vykuřovadly, pomáhá se spoustou neduhů na fyzickém těle i psychice. Uvolní celé tělo, všechny zatuhlé svaly, pomáhá se zrelaxovat a detoxikovat. V medicínské chýši vám může porodní bába dopřát péči na míru tak, jak potřebujete. Je to prostor, kde můžete propustit své strachy a obavy, vyjádřit své pocity a znovu objevit důvěru v život. Těhotné ženy mohou Temascal navštěvovat dle svých potřeb, klidně každý týden, teplota je jim přizpůsobena dle jejich přání. Mohou zde prožít předporodní rituál, péči porodní báby, masáže, rebozo techniky, odpočinek, první i druhou dobu porodní a v některých tradicích zde tráví i šestinedělí. Vše je přizpůsobeno především potřebám a přáním ženy.

Jsem neskutečně vděčná za tento víkend, za otevřenost Lality a jejího muže Davida, díky čemuž jsme si byli velmi blízcí, za jejich učení o kakau, tabáku, bylinách, elementech, o moudrosti tkaní – děkuji, že nás babičky utkaly a mohly se tak naše cesty na chvíli propojit.

Těším se na posílení tradice Temascalu v našich končinách, pro těhotné ženy, pro netěhotné ženy, muže i děti, pro všechny.

A víte co? Já jsem si odvezla svou první faju na podvazování bříška a Lalita se svou rodinou viděla poprvé v životě padat sníh! Když jsme se loučily, darovala jsem Lalitě krajku po své prababičce. Rozplakala se, takový poklad to pro ní byl.

Kdyby vás cokoliv o Temascalu nebo o tradičním babictví zajímalo, napište mi. A až se potkáme v chýši, povím vám příběh o kakau 🙂

Porod v Temascalu, setkání s kolumbijskou porodní bábou Lalitou