Výběr bylin, ženské zdraví a proč to není tak jednoduché

Miluji byliny a mám skvělé zkušenosti s fytoterapií. Avšak výběr té správné bylinky není vždy tak jednoduchý. Podíváte-li se do knihy či na internet při hledání té správné bylinky pro vás, najdete mnoho, často protichůdných, informací. Chtěla bych věnovat pozornost ženským bylinám.

Nejprve něco o ženském cyklu a hormonech

My ženy jsme proměnlivé a nejsou to jen nějaké řeči, ale hodnoty měřitelné. Jsme hormonální bytosti a to, jaký vliv na nás hormony mají, je stále předmětem výzkumů.

Zjednodušeně, během ženského cyklu se střídá hormon estrogen a progesteron. Jejich hladiny se mění v průběhu cyklu měsíčního, ale i životního. Oba dva hormony jsou pro nás velmi důležité, mají obrovský vliv na ženské zdraví. Avšak vlivem životního stylu, stravy, chemie v kosmetice, životním prostředí atd se stává, že se dostaneme do stavu tzv. estrogenové dominance.

Avšak jsou také ženské diagnózy, které provází jiná hormonální nerovnováha. Snažíte se o miminko, máte dlouhé cykly, jste po vysazeni HA…? Vše je velmi individuální a obecná doporučení na užití té či oné ženské bylinky nefungují, případně vám mohou i potíže zhoršit.

Zpět k bylinám

Máme byliny, které ovlivňují hormonální systém a byliny, které ne, ale působí při řešení gynekologických problémů.

Máme byliny, které obsahují fytoestogeny, látky podobné estrogenům, a také byliny působící na hladinu progesteronu či jiné hormony. A jak to máte s hormonální rovnováhou vy? Které hormony chcete ovlivňovat a chcete vůbec?

Byliny a rostliny s prokazatelným obsahem fytoestrogenů a účinkem na hladinu estrogenu: jetel, vojtěška, jeřáb ptačí, sója, cizrna.

S klinicky prokazáným účinkem máme fytoprogesteron yam huňatý.

Ano na jedné straně máme výzkumy, zkušenosti versus intuice či vztah k bylině.

Co však je důležité – vždy vybíráme byliny na míru, individuálně, po důkladné anamnéze. Ať už jde o tinkturu, čaj či čajovou směs nebo směs na napářku, ale i éterický olej. Stejná doporučení se týkají doplňků stravy a úprav jídelníčku.

byliny a ženské zdraví
Výběr bylin, ženské zdraví a proč to není tak jednoduché