Rituál Zavinování

Mnoho z vás jistě slyšelo o rituálu zavinování nebo zavírání kostí, uzavíracím rituálu La Cerrada a ví, že je to něco s rebozy, ale tuším, že jen málokterá si umí představit, o co vlastně jde.

Rituál zavinování jsem se učila od porodních babiček ze Španělska, které následují mexickou tradici. Rituál byl běžně rozšířen různě po světě a měl mnoho podob, i v dalších tradičních zemích existují nebo existovaly různé ukončovací rituály, rituály uctění ženy, kdy se obdobně zavinovalo do šátků.

Rituálem žena vědomě ukončuje jedno životní období a přechází do dalšího, uctí sebe, svou cestu, své tělo a otevírají se novému. Po šestinedělí má možnost uzavřít si období porodu, zrekapitulovat průběh, své pocity a celou tuto velkou proměnu. Rituál má však své místo kdykoliv, v jákemkoliv období ženy, pokud cítí potřebu něco uzavřít a proměnit. Při změně zamestnání, po rozchodu, po nemoci… možností je mnoho.

U nás se dočkáte tohoto průběhu:

  • Rituál trvá kolem 5 hod., s přípravou i úklidem, který také zajistíme. Probíhá u vás doma.
  • Pokud se rituál odehrává pro ženu po šestinedělí, pro miminko i starší děti je potřeba domluvit muže, babičku nebo kamarádku na hlídání, kteří zároveň budou poblíž, ať se miminko může mezi fázemi kojit. Často je to první čas po porodu, který si žena dopřeje jen pro sebe.
  • Správný čas je tehdy, když žena pocítí touhu, potřebu rituál prožít. Může to být po skončení šestinedělí, rok po porodu i několik let po porodu. Může to být kdykoliv, kdy chceme ve svém životě ukončit jednu etapu a poslat energii novým směrem. Kdyby bylo na mě, moc bych tuto péči přála každé ženě brzy po porodu (po skončení šestinedělí). Uzavírání můžeme v životě kdykoliv opakovat.
  • Změny se dějí na fyzickém těle vlivem stažení rebozy – vrácení kostí a orgánů na původní místo. Také na jemných tělech, pozornost dostanou emoce a mentální tělo, dáme velký prostor vašemu vnitřnímu prožívání.
  • Přijdeme Vás opečovat ve dvou. Pozornost a péče dvou žen je více než jedné. Můžete si přizvat i kamarádku, maminku, sestru…je na vás, koho si na rituálu přejete mít.
  • Začínáme sdílením. Rituál je prostor pro vás.
  • Samotný rituál má tři fáze: koupel v bylinném odvaru, masáž a zavinutí do sedmi reboz. Po rozvinutí reboz následuje přivítání znovuzrozené ženy, polévka a sdílení.
  • Provází nás vůně, vykuřovadla, rituální kakao, byliny, hudební nástroje, květiny, henna, spousta bytostí a ….? 🙂

Více se nechci snažit vkládat do slov. To, co se děje v průběhu samotného rituálu je velice individuální, slovy neuchopitelné, tak, jako porod, pokaždé jiné. Spousta se toho odehraje v energiích a ve vnitřním prostoru ženy. My jsme plně přítomné pro vás a necháváme sebou proudit to, co přijde. Je to speciální čas plné pozornosti a péče pro ženu, uctění jejího těla, poděkování, prostor pro emoce, uzavření životní kapitoly a volání nových energii do života ženy. Moc si přeji vracet mezi nás tuto nádhernou ženskou péči, která je nám tolik přirozená.

Rituál Zavinování Brno, Tišnov

Rituál Zavinování Brno, Tišnov
Rituál Zavinování Brno, Tišnov

Rituálem Zavinování vás budeme provázet společně s Lucií

Jmenuji se Lucie Veselá. Jsem máma tří kluků, věnuji se masážím shiatsu a taky pracuji částečně jako právnička a zabývám se ochranou práv dětí. Miluju tanec, květiny, bylinkaření a zahradničení. V současnosti jsem ve výcviku na kněžku. Rituály (nejen zavinováním) bych chtěla provázet ve větší míře, protože cítím, že to je moje „parketa“. Mně samotné velmi pomohl před sedmi lety amatérský předporodní rituál, o který jsem požádala své kamarádky, když jsem byla potřetí těhotná. Proces porodu mi pomohla asi po dvou měsících uzavřít kamarádka právě zavinováním. Byla to velmi silná zkušenost, kterou bych přála každé ženě. Vnímám, jak moc je důležité uctít významné zlomové okamžiky v našich životech, protože nás to posiluje a pročišťuje v dalších krocích. Jsem šťastná, že můžu zavinováním provázet ženy společně se svojí přítelkyní Ivetou. Těším se na Vás!

Rituálem můžete nově obdarovat svou ženu, přítelkyni, sestru, maminku či dceru, ale pozor, jen pokud vnímáte, že obdarovaná žena touží rituál prožít! V případě zájmu mi napište.

Rituál Zavinování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.