Energie ledvin

Tradiční čínská medicína (TČM), ale i jiné tradiční systémy péče o zdraví věří, že energie ledvin (tzv. „Jing“) je zásadní pro celkové zdraví a vitalitu člověka. Ledviny jsou považovány za základní zdroj životní energie, která ovlivňuje růst, vývoj, reprodukční schopnosti a dlouhověkost. Tato energie je dědičná a její zásoba je dána při narození, avšak může být posilována a chráněna správným životním stylem a výživou.

Energie ledvin a těhotenství

Během těhotenství je energie ledvin klíčová pro vývoj plodu. Jing, tedy esenciální energie, hraje roli při tvorbě nové životní síly, která je potřebná pro růst dítěte. V období těhotenství je důležité, aby budoucí matka měla dostatečnou zásobu energie ledvin, neboť její nedostatek může vést k problémům, jako je slabost, únava, nebo dokonce komplikace během porodu. Tradiční čínská medicína také věří, že energie ledvin matky ovlivňuje nejen zdraví dítěte během těhotenství, ale i jeho konstituci a zdraví po celý život. Proto je klíčové, aby žena pečovala o svou energii ledvin již před otěhotněním a během celého těhotenství.

Energie ledvin a porod

Porod je fyzicky i energeticky náročný proces, který vyžaduje velké množství energie a také přispívají ke ztrátě vnitřního tepla. V TČM se věří, že silná a vyvážená energie ledvin může usnadnit porod a snížit riziko komplikací. Po porodu je důležité obnovit ztracenou energii, aby se matka mohla rychle zotavit a pečovat o novorozence. Dopřejme si tedy péči v těhotenství a po porodu a investujme do svého zdraví do budoucích let.

Existuje několik způsobů, jak posilovat a doplňovat energii ledvin:

1. Strava:

Konzumace potravin bohatých na živiny, které podporují zdraví ledvin, jako jsou černé fazole, mořské řasy, ořechy, semena a kořenová zelenina, ale i táhlé vývary z kostí. Vyhýbání se alkoholu, kávě a zpracovaných potravin, které mohou zatěžovat ledviny. Taktéž nezapomínejme na pitný režim a tím myslím pití dostatku kvalitní vody – což je voda se správným ORP, voda s elektrolity.

2. Bylinná medicína:

Používání specifických bylin, jako je například rehmannia (Di Huang), schizandra (Wu Wei Zi) a cistanche (Rou Cong Rong), které jsou známé svými posilujícími účinky na ledviny. Z našich českých bylin je zlatem pro ledviny Celík Zlatobýl. Moc doporučuji i bylinné obklady, masáž bylinnou koulí a napářku.

3. Akupunktura, akupresura a moxování:

Akupunktura a akupresura může pomoci harmonizovat energii ledvin a celkovou rovnováhu těla, posílit energetické dráhy. Moxování, technika zahřívání akupunkturních bodů, může také podpořit energii ledvin a hlavně dodat do těla teplo.

4. Tai Chi, jóga, techniky pánevního dna:

Pravidelné cvičení pomáhá posilovat energii ledvin prostřednictvím jemných pohybů a dechových cvičení, které podporují cirkulaci energie v těle. Práce s pánevním dnem zvyšuje celkovou vitalitu a prokrvení vnitřních orgánů.

5. Masáž a dotek:

Energii ledvin je možné podpořit a doplnit masáží a dotekem, teplýma lidskýma rukama, prokrvením oblasti beder, břicha a viscerální masáží.

6. Odpočinek a spánek:

Dostatečný spánek a odpočinek jsou klíčové pro regeneraci energie ledvin. Je důležité vyhnout se přepracování a stresu, které mohou vyčerpat energii ledvin.

A na konec chci zmínit i mé milované rebozo, zabalte si oblast břicha a beder do této tkané lásky!

Energie ledvin